Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a declarat la Washington că numai ameninţarea cu sancţiuni va eficientiza cooperarea cu paradisurile fiscale.

Gurria a amintit că 84 de ţări din toată lumea au adoptat normele OCDE în materie de cooperare fiscală, chiar dacă patru membri ai Organizaţiei nu au făcut-o până în acest moment. Este vorba despre Austria, Belgia, Elveţia şi Luxembourg.

„De ce în 10 ani nu am realizat progresul pe care l-am obţinut în doar 3 săptămâni? Pentru că înainte de summitul G20 de la Londra a avut loc reuniunea miniştrilor de Finanţe, unde, pentru prima dată, a fost rostit termenul de sancţiune”, a declarat oficialul.

Summitul G20, desfăşurat la Londra pe 2 aprilie, a tras un semnal de alarmă împotriva lipsei de cooperare fiscală a unor state care încurajează evaziunea fiscală. Scandalul privind fraudele de acest tip a început în momentul în care Statele Unite au cerut băncii elveţiene UBS o listă de nume ale unor cetăţeni americani, suspectaţi că deţin conturi aici pe care refuză să le declare.

SURSA: „Liberation”