Amenințarea chineză! De ce America nu-și poate permite să piardă cursa pentru 5G

Statele Unite și alte democrații rămân în urma Chinei autoritare în cursa globală pentru tehnologia 5G. NationalInterest arată că doar o alianță internațională coordonată va contracara ascensiunea companiilor chineze în lupta pentru 5G.

Și dacă un raport recent al Boston Consulting Group este un indiciu, atunci aceasta se anunță o cursă care pare să fie pierdută. Doar acțiunile rapide ale factorilor de decizie din SUA pot elimina barierele care împiedică în prezent companiile din SUA să repete succesul american în cursa globală 4G.

Raportul Boston Consulting Group constată că 5G va crea pentru economia SUA 4,5 milioane de locuri de muncă și va contribui cu 1,5 trilioane de dolari la PIB în perioada 2020-30. De asemenea, avertizează că fiecare întârziere de șase luni în implementarea rețelei înseamnă o pierdere potențială medie de 25 miliarde dolari în beneficii economice.

Pierderile ar afecta handicapul creat de pandemie în sectoare-cheie, inclusiv în asistența medicală și industria prelucrătoare, ceea ce ar distruge zeci de mii de locuri de muncă.

Întârzierile ar submina tehnologiile de date care evoluează rapid și care pot îmbunătăți viața americanilor. Inclusiv vehicule autonome, roboți chirurgicali, servicii de telesănătate, învățare virtuală și rețele energetice inteligente.

Implicațiile ascensiunii meteorice a Chinei ca jucător în telecomunicații sunt foarte mari. Oficialii americani avertizează că intrarea Huawei, ZTE și a altor giganți chinezi susținuți de stat pe piața rețelelor 5G va face sistemele critice „vulnerabile la perturbări, manipulări și spionaj”. Periclitând informațiile guvernamentale, comerciale și personale sensibile.

Acest risc a scos companiile chineze în afara infrastructurii 5G din SUA. Dar alte guverne nu sunt îngrijorate, ba chiar sunt tot mai atrase de aceste companii chineze. Beneficiile economice imediate sunt mai importante pentru ele decât consecințele pe termen lung ale securității naționale și confidențialității datelor. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, companiile americane angajate în aceste țări vor fi afectate și ele.

Legile Beijingului obligă aceste companii chineze să predea datele utilizatorilor și să asiste statul în supravegherea în masă. Iar dictatura de la Beijing are deja o istorie de atacuri cibernetice și încercări de a dobândi informații militare sensibile.

Spre deosebire de China, Statele Unite nu au nevoie de miliarde de la contribuabili pentru a-și susține sectorul de telecomunicații. Cel mai mare obstacol cu ​​care se confruntă companiile americane este monopolizarea frecvențelor de comunicații mid-band de către armată.

Aceste frecvențe sunt ideale pentru implementarea 5G și sunt utilizate pe scară largă de către China și alți jucători globali. Frecvențele mid-band oferă un echilibru între viteza mare, rentabilitate și acoperirea rețelei, spre deosebire de frecvențele low-band și high-band la care dezvoltarea americană 5G a fost restricționată.

Pe partea diplomatică, administrația Biden a semnalat deja angajamentul cu privire la o strategie comună de combatere a politicilor chineze dăunătoare.

Recent, Comisia Europeană a constatat că subvenționarea de către stat a firmelor chineze a dezavantajat pe nedrept companiile de telecomunicații străine, subminând dramatic concurența. Din păcate, CE a renunțat la anchetă, după ce Beijingul a fost de acord să sporească accesul firmelor europene la piața chineză de telecomunicații.

A venit însă acum momentul ca SUA să ceară revizuirea anchetei CE la scară internațională, să se opună protecționismului chinez și subvențiilor mari pentru companiile chineze pe piețele externe.

Eliminarea barierelor de reglementare și contracararea politicilor industriale chineze pe cale diplmatică vor pune companiile americane înapoi pe drumul cel bun în cursa 5G, conchide publicația americană.