Site-ul de licitaţii eBay a fost amendat cu 1,7 milioane de euro de un tribunal din Paris din cauză că nu a reuşit să împiedice publicarea de anunţuri privind vânzarea unor parfumuri de lux precum Christian Dior, Guerlain, Givenchy şi Kenzo – mărci deţinute de gruplul LVMH – pe ediţia franceză a site-ului, potrivit AP.

Decizia este similară cu cea dată anul trecut, când instanţa s-a pronunţat în favoarea unor deţinător de mărci de lux, LVMH şi Richemont, producătorul ceasurilor Cartier, care au cerut ca produsele de marcă să nu mai fie vândute pe site-urile de licitaţii, invocând o politică de distribuţie selectivă. Deţinătorii de mărci susţin că produsele de lux au valoare tocmai prin faptul că sunt exclusiviste şi nu sunt disponibile decât în magazine speciale, nu pe site-uri gratuite care pot fi accesate de oricine.

eBay susţine că va contesta decizia, argumentând că distribuţia selectivă este în detrimentul consumatorilor. Compania doreşte schimbarea legilor europene anti-trust care permit companiilor să aleagă partenerii care le pot comercializa produsele online.

Decizii diferite între statele europene

Pe lângă procesele privind dreptul de a distribui anumite mărci, eBay a avut probleme cu producătorii de bunuri de lux şi de cosmetice şi din cauza produselor contrafăcute. Anul trecut, o instanţă din Franţa a condamnat eBay la plata a 61 de milioane de dolari către LVMH drept daune pentru comercializarea de cosmetice contrafăcute. În Marea Britanie însă, eBay a obţinut anularea unei condamnări într-un proces cu L’Oreal tot pe tema produsele contrafăcute, iar în Germania, instanţa a decis, în mai, în favoarea eBay într-un proces intentat site-ului de licitaţii de producătorul ceasurilor Rolex, tot pe tema produselor contrafăcute.