„M-am bucurat să îl revăd pe Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, membru al Guvernului federal, Alejandro Majorkas, de data aceasta alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Având în vedere faptul că familia maternă a Secretarului Majorkas are origini românești, mama lui fiind născută în București, iar străbunicii în Suceava, întâlnirea a fost și un prilej pentru o incursiune emoționantă în istoricul familiei sale.

Am avut ocazia să vorbim în detaliu despre unul dintre țelurile României în relația bilaterală cu Statele Unite – accederea în programul Visa Waiver.

Vom lucra împreună pentru a elimina această barieră și pentru a întări astfel relațiile economice, culturale și nu în ultimul rând sociale, între comunități”, a scris, vineri după-amiază, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Totodată, Lucian Bode a informat că a discutat cu omologul său american despre situația actuală din Ucraina și importanța dezvoltării în continuare a parteneriatului bilateral dintre România și SUA.

Lucian Bode, discuție oficială cu Alejandro Majorkas

„Am încheiat vizita pe care am efectuat-o în aceste zile în Statele Unite ale Americii cu o întrevedere cu omologul meu, Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas.

Dincolo de caracterul oficial, întrevederea cu omologul meu a avut și o latură personală și emoțională, deoarece Alejandro Mayorkas are origini românești.

În cadrul întâlnirii am subliniat importanța dezvoltării în continuare a Parteneriatului bilateral, printr-un dialog continuu la toate nivelurile și o coordonare strânsă cu SUA, mai ales în actualul context regional, în scopul întăririi securității celor două state.

Discuțiile au reconfirmat cooperarea foarte bună între autoritățile române și agențiile de aplicare a legii din SUA în domeniul combaterii criminalității organizate, un accent deosebit fiind pus pe combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice.

Totodată, am convenit intensificarea schimbului de informații, în acest sens fiind discutată perspectiva înființării la București a unui centru regional pentru investigarea infracțiunilor transfrontaliere”, a scris Lucian Bode, joi dimineața, pe contul său de Facebook.

Ce a fost pe agenda bilaterală?

De asemenea, Lucian Bode a explicat că pe agenda bilaterală s-a aflat și situația actuală din Ucraina. Mai precis, au fost analizate măsurile luate de autoritățile române pentru prevenirea riscurilor din sfera criminalității organizate.

„Pe agenda bilaterală s-a aflat și situația din Ucraina, respectiv măsurile luate de autoritățile române pentru prevenirea riscurilor din sfera criminalității organizate, cum ar fi traficul de persoane, precum și pentru protejarea persoanelor vulnerabile.

Un alt aspect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel legat de accederea României în Programul Visa Waiver, aspect prioritar pentru Guvernul României.

I-am transmis omologului meu determinarea autorităților române de a intensifica dialogul cu partea americană în acest dosar, astfel încât cetățenii români să poată călători cât mai curând fără vize în SUA.

România este un aliat stabil și de încredere al SUA, iar din această postură sper să avem cât mai curând progrese concrete în ceea ce privește accederea României în Programul Visa Waiver.

În acest sens, omologul meu m-a asigurat de sprijinul său pentru îndeplinirea de către România a criteriilor de accedere în program”, a completat acesta.