Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat vineri, într-o postare pe Twitter, că ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu, a fost rechemat pentru consultări, ca semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia, subliniind că „presiunile” regimului de la Minsk asupra unor state membre ale Uniunii Europene nu ajută la dialog.

„Am decis să îl rechemăm pe ambasadorul nostru în Belarus, pentru consultări, în spirit de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogul şi nu vor aduce rezultate pozitive”, a scris şeful diplomaţiei române, pe platforma de socializare.

Viorel Moşanu a fost, în urmă cu o lună, unul dintre ambasadorii statelor UE care au vizitat-o pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici, o oponentă a regimului de la Minsk.

Mai multe țări și-au rechemat deja ambasadorii din Belarus

Polonia şi Lituania şi-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Belarus, după ce Minskul a cerut ca aceste ţări să-şi reducă prezenţa diplomatică pe teritoriul belarus, a anunţat marţi, într-un comunicat, ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius.

De asemenea, Slovacia şi Republica Cehă au anunţat joi că şi-au rechemat ambasadorii din Belarus într-un context de tensiuni între Minsk şi aceste ţări, transmit AFP şi Reuters.

”Am decis să-l chem pe şeful misiunii noastre de la Minsk pentru consultări în Slovacia, în semn de solidaritate cu Lituania şi cu Polonia. Măsurile luate de autorităţile din Belarus împotriva altor state membre UE sunt inacceptabile. UE rămâne unită în sprijinul său pentru poporul din Belarus”, a scris pe Twitter ministrul de externe slovac Ivan Korcok.

De asemenea, ambasadorul ceh la Minsk va fi rechemat la Praga pentru consultări ”pentru o durată de aproximativ o săptămână”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe ceh, pentru agenţia de presă CTK.

Estonia şi Letonia au anunţat deja măsuri identice.

Joi şi Bulgaria a anunţat îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus.

La finalul săptămânii trecute, Belarusul şi-a rechemat ambasadorii de la Vilnius şi Varşovia, în urma sancţiunilor europene contra funcţionarilor belaruşi acuzaţi de fraude electorale şi încălcări ale drepturilor omului.