Ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti i-au reclamat premierului Emil Boc că firme străine prezente în România acuză tergiversarea deciziilor în justiţie şi schimbarea abuzivă a câştigătorului unei licitaţii, prin anularea nejustificată a procedurii, solicitând rezolvarea problemelor

Nemulţumirile faţă de durata prea mare a proceselor aflate pe rolul instanţelor comerciale şi abuzurile semnalate în cazul licitaţiilor de achiziţii publice au fost ridicate de către ambasadori în discuţia avută, luni, de aceştia cu şeful Guvernului, au declarat surse diplomatice citate de Mediafax.

“Bazat pe informaţiile primite din partea companiilor străine, ambasadorii au reclamat că durata proceselor comerciale este prea mare, iar numeroase licitaţii sunt anulate nejustificat, cu schimbarea câştigătorului”, au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul i-a informat că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica şi clarifica procedurile de licitaţie.

Şeful Guvernului a explicat totodată că reforma justiţţiei urmăreşte şi reducerea duratei aferente proceselor.

Surse ministeriale au declarat săptămâna trecută că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica procedurile de absorbţie a fondurilor comunitare, prin introducerea unor reguli clare de verificare a licitaţiilor, care să elimine suprapunerea de atribuţii între instituţii sesizată până în prezent.

“Există încă întârzieri în atragerea fondurilor europene, cauzate de diferitele mecanisme instituţionale, în sensul în care atribuţiile unor instituţii se suprapun de multe ori pe anumite proceduri”, au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, o astfel de suprapunere are loc în cazul procedurilor de achiziţii publice, care sunt verificate atât de instituţia autorizată în acest sens, respectiv Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, cât şi de către autorităţile de management pentru programele sectoriale.

Legislaţia achiziţiilor publice a fost modificată de două ori în decursul anului trecut, în consultare cu experţii Comisiei Europene, pentru simplificarea procedurilor de licitaţie.