"În contextul manifestării, în spaţiul public, a unui interes crescut faţă de condiţiile de detenţie din penitenciare, pentru asigurarea transparenţei, dar şi pentru reflectarea cu acurateţe a condiţiilor de detenţie existente la nivelul tuturor unităţilor subordonate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi manifestă deschiderea şi lansează invitaţia tuturor reprezentanţilor ambasadelor şi consulatelor din România de a vizita penitenciarele româneşti", se arată într-o invitaţie lansată ambasadelor şi consulatelor care a fost postată, luni, pe site-ul ANP, scrie Agerpres.

Citiți și: Cu sau fără grațiere, costurile cu deținuții cresc

Potrivit sursei citate, instituţiile interesate se vor adresa, în scris, administraţiilor locurilor de deţinere pentru stabilirea detaliilor privind accesul în unităţile penitenciare.

În prezent alocăm aproape 50.000 de lei pe an pentru un condamnat. Indiferent dacă va urma sau nu o graţiere, suma va trebui să crească pentru a schimba din temelii sistemul penitenciar.

Zeci de mii de oameni în stradă, dispute interminabile la TV sau pe Facebook, lupte procedurale şi legale între preşedinte, opoziţie şi societatea civilă, pe de o parte, şi coaliţia guvernamentală PSD-ALDE, pe de alta.

În ultimii zece ani, s-a ajuns de la 48.000 la 27.000 de deţinuţi. În plus, ANP susţine, ”condiţiile din penitenciare s-au îmbunătăţit constant, chiar dacă nu în ritmul aşteptat, motivul fiind subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările”. Ei mai spun şi că, din ambiţii personale (ministrul Justiţiei fiind in conflict cu directorul general), în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou. Alte voci autorizate susţin că lipsa de locuri s-ar putea rezolva rapid, în circa şase luni, prin reamenajarea unor spaţii deja existente în închisori. Pe termen ceva mai lung (doi-patru ani) ar putea fi convertite în penitenciare unităţi militare dezafectate.

În 2016, Administraţia Penitenciarelor a avut la dispoziţie 1,27 miliarde de lei, respectiv în jur de 47.000 de lei sau 12.000 de dolari anual pe cap de deţinut. Suma a crescut de la 1,11 miliarde în 2015 şi 1,03 miliarde în 2014, însă acoperă doar cheltuielile curente, cele cu salariile personalului fiind de departe cele mai mari – 850 de milioane de lei pe an.
Mai multe detalii aici: Cu sau fără grațiere, costurile cu deținuții cresc