„Solicităm guvernului irakian să îşi îndeplinească obligaţiile de a ne proteja unităţile diplomatice”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Îndemnul Statelor Unite

La câteva ore după aceste tiruri, Statele Unite au „îndemnat Guvernul Irakului să-şi îndeplinească obligaţiile de a (le) proteja instalaţiile diplomatice”, potrivit news.ro

Aceste tiruri au loc după o serie de atacuri care au vizat în ultimele săptămâni ambasada americană, situată în Zona Verde ultrasecurizată de la Bagdad şi baze irakiene în care se află militari americani.

Niciunul dintre ele nu a fost revendicat, însă Washingtonul a acuzat în mai multe rânduri miliţii proiraniene.

Un proiectil a căzut duminică într-o cafenea a ambasadei la ora mesei, în timp ce alte două s-au abătut în apropiere, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Cel puţin o persoană a fost rănită în atac, a declarat pentru AFP un oficial irakian de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului. Era imposibil imediat să se afle naţionalitatea victimei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a precizat într-un comunicat că, din septembrie, ”au avut loc peste 14 atacuri comise de Iran şi miliţii susţinute de Iran împotriva persoanlului american în Irak”.

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a denunţat o „agresiune” care ar putea ”transforma Irakul într-o zonă de război”.

La sfârşitul lui decembrie, un subcontractor american a fost ucis într-un tir cu proiectile vizând o bază în nordul ţării.

Ca represalii, Washingtonul a efectuat atacuri aeriene, la 29 decembrie, vizând mai multe baze ale Brigăzilor Hezbollah, o grupare armată şiită irakiană membră a Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramiliatră dominată de facţiuni proiraniene, integrată în forţele regulate.

Cel puţin 25 de combatanţi din cadrul Brigăzilor Hezbollah au fost ucişi în atacuri, iar la 31 decembrie mii de susţinători ai grupării au atacat ambasada americană.

Aproximativ 5.200 de militari americani sunt staţionaţi în Irak la conducerea coaliţiei internaţionale antijihadiste. Sentimentul antiamerican în Irak s-a reaprins după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a „locotenetului” irakian al acestuia Abu Mahdi al-Muhandis, ucişi într-un atac cu un avion american fără pilor (dronă) la Bagdad la 3 ianuarie.

Puternicul lider şiit Moqtada Sadr a organizat vineri, la Bagdad, o adunare a susţinătorilor săi pentru a cere plecarea trupelor americane.

Unde a fost agitat steagul irakian

Mii de studenţi au făcut semnul victoriei „V” şi au agitat steagul irakian duminică pe străzile şi în pieţele Bagdadului şi mai multor oraşe din sudul ţării.

În oraşul sfânt Kerbala, un manifestant a scris pe o pancartă „Numai pentru tine, Irak!”, referindu-se la refuzul contestării de a fi acaparată de partide politice sau puteri străine.

La Nasiriah, alt oraş din sud, forţele de securitate au tras cu gloanţe reale pentru a dispersa manifestanţi. unul dintre ei a fost ucis, iar alte zeci au fost răniţi, potrivit unei surse medicale.

Patru manifestanţi au fost ucişi sâmbătă în ţară.

În capitala irakiană, forţele de securitate au tras din nou, duminică, cu gloanţe reale pentru a dispersa mici adunări în pieţele Khallani şi Wathba, în apropiere de Piaţa Tahrir – epicentrul contestării, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în poliţia antirevoltă.

Un manifestant a fost ucis prin împuşcare în capitală, potrivit unei surse medicale. Cel puţin alţi 17 au fost răniţi, dintre care şase cu gloanţe, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.