Odată cu apariția vaccinurilor sigure și eficiente, am putea să atingem imunitatea de turmă într-un mod mult mai sigur.

Dar este dificil de prezis acum dacă imunitatea de turmă globală, pe termen lung, este realizabilă. Probabil că covid-19 se va răspândi chiar și în locuri cu procente ridicate ale populației vaccinate. La fel de probabil ar fi ca noul coronavirus să nu fie niciodată eliminat.

Imunitatea împotriva COVID nu se va realiza

Cu toate acestea, dacă ne vom vaccina tot mai mulți, am putea fi feriți de cele mai grave ravagii ale infectărilor, chiar dacă focarele vor reizbucni.

Aflarea numărului de persoane care trebuie imunizate pentru a opri răspândirea unei boli nu este ceva greu de realizat. Practic, oamenii de știință trebuie să determine numărul mediu de indivizi pe care o persoană îi poate infecta. Aflarea acestui număr are la bază studierea patogenilor implicați și a identificării proprietăților acestora.

Vaccinurile oferă imunitate împotriva bolilor, adesea într-o măsură mai mare decât contractarea bolii în sine și fără consecințele urâte ale acesteia.

Fără a intra în dezbateri despre care vaccin covid-19 este mai bun, este clar că toate vaccinurile ne duc într- un punct în care boala nu s-ar mai răspândi în comunitate. Ideea de bază este aceea că trebuie să vaccinați cât mai mulți oameni pentru a avea o imunitate de turmă.

Probleme cu vaccinurile

Chiar și în cazul vaccinurilor excelente, problema este complexă. Există comunități care nu sunt imunizate, din diverse motive, chiar și în țări cu procente mari din populația totală vaccinată. Aceste comunități mici pot continua să se îmbolnăvească și să răspândească boala. Asta înseamnă că poate exista întotdeauna un anumit risc de focare covid-19.

În plus, au apărut noi variante ale virusului. Vaccinurile actuale sunt, probabil, suficiente pentru a oferi protecție la tulpina inițială. Însă mai multe variante pot reduce substanțial eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce trece timpul.

Chiar dacă va fi depășită lentoarea vaccinării din unele state și se va reuși imunizarea unei mari părți a populației lumii, e posibil să nu fim protejați definitiv împotriva virusului. Inclusiv națiunile bogate ar putea să nu scăpe niciodată de COVID-19.

Este foarte probabil ca acest virus să nu fie niciodată eradicat (eliminat din toate țările de pe glob). Pot exista locuri în care boala a dispărut, în care campaniile locale au succes, dar vor exista și zone în care infectările vor continua să se răspândească.