Cărbunele de la vecinii din Ungaria este mai ieftin decât cel din România, pentru că tranzacaţia nu implică atâţia intermediari. Afacerea este una profitabilă, spun autorităţile din Oradea, pentru că astfel se face o economie de 25%, scrie digi24.ro

Pentru că a intrat în insolvență și caută soluții să iasă din impasul financiar, Electrocentrale Oradea face economii cumpărând cărbuni de afară. Primarul Ilie Bolojan spune că tarifele practicate de vecinii unguri sunt mai mici decât cele din România, pentru că nu sunt atâţia intermediari între producători şi cumpărători.

Administraţia locală a alocat un milion de euro pentru refacerea stocurilor necesare pentru iarna care se apropie. În primă fază vor fi cumpărate 200.000 de tone de cărbune, în condiţiile în care într-o lună de iarnă consumul este de 130.000 de tone.

Ponta: Vom continua să susţinem independenţa energetică a României; să învăţăm din experienţa Poloniei

Premierul Victor Ponta dă asigurări miercuri că va continua să susţină independenţa energetică a României, afirmând că ţara noastră trebuie să înveţe din experienţa Poloniei, care a anunţat că pune accentul în principal pe cărbune şi pe gaze de şist.

‘Trebuie sa învăţăm ceva din experienţa Poloniei! Independenţa energetică a României înseamnă asumarea unor decizii curajoase – care vor duce la preţuri mai mici, orientare clară spre Vest şi la afirmarea ţării în zonă (inclusiv în relaţia cu vecinii). Vom continua să susţinem independenţa energetică a României’, susţine Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Declaraţia şefului Guvernului de la Bucureşti vine în contextul în care omologul său polonez, Donald Tusk, a susţinut că Polonia va pune accentul în principal pe cărbune şi pe gaze de şist pentru asigurarea independenţei energetice, reducând investiţiile în energiile regenerabile.

‘Vrem să avem surse de energie regenerabilă, însă huila şi lignitul, şi în curând gazele de şist, vor rămâne principalele noastre surse de energie’, a declarat Tusk la inaugurarea unui expoziţii internaţionale dedicată industriei miniere la Katowice (sudul Poloniei). ‘Reducerea emisiilor de CO2 se va face prin tehnologie şi nu prin limitarea producţiei de cărbune’, a mai spus Tusk.

În prezent, aproape 90% din energia electrică din Polonia este produsă pe bază de cărbune, iar termocentrala pe bază de lignit de la Belchatow este instalaţia care emite cea mai mare cantitate de CO2 din Europa. Potrivit estimărilor autorităţilor de la Varşovia, rezervele de cărbune sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile ţării timp de 150 de ani.
SURSA: Digi24, Agerpres