„Piaţa se va duce în jos. Nu discutăm de creştere anul acesta”, a declarat directorul general al companiei de asigurări Allianz-Ţiriac, Cristian Constantinescu în cadrul unei conferinţe organizate de Media Xprimm. Scăderea urmează să fie generată de actualul context economic şi financiar. Pe segmentul asigurărilor generale scad primele brute subscrise aferente asigurărilor auto, în timp ce pe asigurări de viaţă sunt anticipate scăderi pe segmentul asigurărilor de viaţă, pe segmentul poliţelor cu componentă de investiţii (unnit-linked).

În acest an, la nivelul Allianz s-a înregistrat o scădere substanţială pe asigurări de viaţă şi pe cele auto. Şeful Allianz se aşteaptă ca pentru anul 2008, să se raporteze pierderi de 100 milioane de euro la nivelul întregii pieţe pe rezultate tehnice, adică cele care nu includ decât activitatea de asigurări.

Tot în 2009, Constantinescu estimează că societăţile de asigurare autohtone vor trebui să efectu7eze majorări ale capitalului social cu până la 300 milioane euro „pentru ca societăţile de asigurare să rămână în marjă, estimarea mea e că este un necesar de 250-300 milioane euro, bani care să fie ca aport la capital. Întrebarea esenţială este dacă aceşti bani vor veni. Vă daţi seama că nu am cum să dau un astfel de răspuns, dar pot să-mi exprim îndoiala că vor veni”, a afirmat el.

Potrivit şefei comisiei de supraveghere a asigurărilor, Angela Toncescu, în 2008 majorările de capital efectuate de acţionarii societăţilor din piaţă au însumat 998 milioane lei. „Dacă va fi nevoie se vor lua toate măsurile ca societăţile să funcţioneze şi să nu aibă probleme”, a precizat Toncescu.