Algeria, Nigeria şi Niger au semnat un acord interguvernamental privind construirea unui gazoduct care va furniza Europei gaze naturale din Africa, potrivit ministerului algerian al Energiei.

Conducta va avea o lungime de peste 4.000 de kilometri şi va asigura transportul a 30 milioane de metri cubi de gaze pe an către Europa, tranzitând deşertul Sahara şi Marea Mediterană.

„Am analizat proiectul şi nu cred că vor fi probleme legate de finanţare”, a declarat Chakib Khelil, ministrul algerian al Energiei.

Grupul rus Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, a anunţat, la finele lunii trecute, că ar putea participa la dezvoltarea tronsonului nigerian al gazoductului trans-saharian. Grupul petrolier francez Total şi cel anglo-olandez Royal Dutch Shell s-au arătat, de asemenea, interesate de proiect.

Gazprom a încheiat un acord de cooperare cu Nigerian National Petroleum Corporation, companie controlată de stat, prin care a câştigat accesul la rezervele de gaze naturale nigeriene, printre cele mai mari din lume.