Aflat în direct la B1 TV, Alexandru Rafila a declarat că toată lumea speră ca în această săptămână cazurile de coronavirus să intre pe o curbă aplatizată. Acesta este de părere că numărul actual de cazuri va însemna o problemă chiar dacă curba va fi în scădere. Concret, Rafila este de părere că numărul mare de cazuri de acum va avea un efect negativ asupra secțiilor de la terapie intensivă.

„Ceea ce am acumulat nu este neapărat îmbucurător, pentru că am fost practic pe un trend ascendent începând cu debutul lunii iunie, deci e vorba de o creștere lentă, dar permanentă în ultimele două luni.

Ne găsim, în momentul de față, într-o zonă despre care toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma.

Chiar dacă intrăm într-o decelerare a creșterii, avem o problemă legată de acest număr mare de cazuri care s-a cumulat în ultimele două săptămâni și care, în curând, își va regăsi un răsunet în numărul de cazuri internate în secțiile de terapie intensivă.

Față de ieri, de exemplu, este o creștere de circa 30 de cazuri, care pare mică – toată problema este legată de repetarea acestei creșteri.

Dacă ea se va dovedi continuă în următoarea perioadă, atunci sigur că efortul colegilor care lucrează în secțiile de terapie intensivă va fi foarte mare și, bineînțeles, în anumite zone din țară se va impune transferarea pacienților în alte locații care încă sunt disponibile”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

Locurile de la ATI

Alexandru Rafila a vorbit și despre locurile de la terapie intensivă. Acesta a declarat că, dintre pacienții cu coronavirus, doar cei care au o formă gravă a bolii vor ajunge la terapie intensivă.

”Ei stau două, trei săptămâni într-o secție de terapie intensivă. Mai mult, ei sunt internați, de exemplu, cu o formă ușoară sau o formă medie a bolii și evoluția gravă, care necesită asistență într-o secție de terapie intensivă, apare după un număr  de zile.

Această chestiune are două componente. Una la care ne așteptăm, ca după înregistrarea unui număr mare de cazuri să urmeze o creștere decalată cu una, două săptămâni a numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă.

E vorba de acel interval care, la început, este legat de evoluție nu foarte gravă a bolii, dar care la un moment dat se poate agrava și atunci omul trebuie să ajungă în secția de terapie intensivă, trebuie să aibă asistență respiratorie. Al doilea este legat de faptul că aceste secții de terapie intensivă au o capacitate limitată”, a spus reprezentantul României la OMS.

O treime din paturile de la ATI sunt pentru bolnavii de coronavirus

Alexandru Rafila a mai spus la B1 TV că o treime din paturile de șa terapie intensivă sunt alocate pentru pacienții testați pentru coronavirus.

„Circa o treime din numărul paturilor de terapie intensivă existente la nivel național sunt alocate pentru pacienții care sunt infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre undeva la 850, maxim 900 de paturi.

Mai mult de jumătate au fost deja ocupate. Cazurile sunt concentrate în câteva județe din țară.

Nu e vorba de o distribuție uniformă și atunci vă dați seama că s-a ajuns, practic, la saturarea unora dintre secții, inclusiv a unităților mobile care ajută în anumite județe, Prahova, Timiș, de exemplu, la tratarea pacienților cu forme grave ale bolii”, a mai subliniat Alexandru Rafila

 

Sursă foto: INQUAM/George Călin