Alexandru Rafila este nedumerit în privința declarațiilor Ministrului Sănătății, care pune la îndoiala cifrele privind pandemia din Capitală.

Ministrul Sănătății nu știu de ce pune la îndoială cifrele, mai ales să nu ne pună pe noi la îndoială în ceea ce privește aceste date. Totuși e ministru al Sănătății. Coordonează întreaga activitate legata de testare și cred că deja a avut suficient timp ca aceste lucruri să devină funcționale după instalarea noului guvern”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Reprezentantul României la OMS consideră că „această lamentare nu are niciun fel de legătura cu realitatea”.

„Nu vă spun din punct de vedere politic, ci din punct de vedere profesional. Această lamentare nu are niciun fel de legătura cu realitatea. Dânsul are toate pârghiile astfel încât într-o săptămână, două, să avem o radiografie fidelă a situației epidemiologice din toata țara”, a mai spus Rafila.

Vlad Voiculescu nu crede că cifrele din Capitală sunt reale

Declarația lui Alexandru Rafila vine în contextul în care, într-o scrisoare transmisă Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut menținerea restricțiilor din Capitală.

„Considerăm că în contextul național și european, măsurile de relaxare reprezintă un risc major”, precizează ministrul, care susține că alte relaxări ar pune în pericol redeschiderea școlilor, care este o prioritate.

Ministrul aduce ca argumente faptul că tulpina de coronavirus depistată în Marea Britanie a fost confirmată în România în zona limitrofă Capitalei. De asemenea Vlad Voiculescu menționează și raportul de joi al Centrului European pentru Controlul Bolilor. Acest raport arată că riscul privind infectările este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului din Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia.

De asemenea, Vlad Voiculescu a declarat, într-un interviu la Europa FM, că el nu crede că rata de infectare în București, raportată de Guvern la 2,9 la mie, este reală. „Nu cred că este sub 3 la mie în realitate”, a spus ministrul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea / Alexandru Prepeliță