Alerte pe bandă rulantă de la ANPC! Aceste măști sunt un pericol

Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX a validat încă trei alerte din partea României, în ceea ce privește măștile aflate la comercializare în țările Uniunii Europene.

Potrivit unei informări transmise, acestea au fost semnalate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), instituția abilitată să reprezinte România la nivel european, în cazul alertării pentru produsele nealimentare. 

De menționat este faptul că, până în acest moment, România este autoarea a 25 de alerte referitoare la măștile comercializate în spațiul UE.  Președintele ANPC a venit și el cu o serie de declarații.

Potrivit acestuia, astfel de cazuri pot reprezenta un pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor români.

„Avem toleranță zero față de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenți în toate cazurile care prezintă un pericol potențial pentru viața și sănătatea consumatorilor români”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC. 

Măștile de protecție pot fi periculoase

Totodată, ANPC mai precizează că se află în permanentă alertă în ceea ce privește piața de bunuri și servicii, mai ales cele absolut necesare în acestă perioadă marcată de pandemia Covid-19. 

În același timp, ANPC îi avertizează  încă o dată, pe acestă cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”, astfel încât ca actul comercial să se desfășoare conform prevederilor legale, cu respectarea drepturilor consumatorilor.  

Noile alerte validate de sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX pot fi accesate la următoarele linkuri:

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10002488

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10003187

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10003186

De menționat este faptul că nu este prima oară când România se confruntă cu o astfel de situație. De la debutul pandemiei și până în prezent ANPC a semnalat mai multe nereguli în ceea ce privește conformitatea măștilor de protecție menite să ne protejeze de noul coronavirus.