Din cauza numărului tot mai mare de îmbolnăviri cu COVID-19 din ultima perioadă, autoritățile din Vâlcea au decis să ia măsuri drastice în 19 localități, printre care și municipiul reședință. Conform ultimelor date, Vâlcea ocupă prima poziție în topul județelor cu cele mai multe îmbolnăviri din ultima perioadă, transmite Adevărul.

Printre măsurile luate de autorități pentru limitarea extinderii epidemiei se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie inclusiv pe stradă ori în spaţii deschise. Această măsură este valabilă pentru un număr mai mare de două persoane care nu provin din aceeaşi familie.

De asemenea, o parte din agenţii economici îşi vor reduce sau suspenda activitatea, iar evenimentele publice vor fi interzise în următoarele două săpămâni. În cadrul acestor evenimente sunt incluse spectacole, concerte, evenimente culturale, dar şi târgurile săptămânale ori de produse tradiţionale, bâlciurile, talciocurile sau pieţele volante.

Nu în ultimul rând, sunt interzise nunţile, botezuri, zilele onomastice şi rânduielile bisericeşti: pomeni, parastase în localurile publice din spaţii închise.

Localitățile vizate de aceste restricții

Conform Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, localitățile vizate de aceste restricții sunt: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Călimăneşti, Voineasa, Ocnele Mari, Păuşeşti Măglaşi, Vlădeşti, Buneşti, Pietrari, Stoeneşti, Costeşti, Olanu, Drăgoeşti, Galicea, Milcoiu, Goleşti, Bujoreni, Runcu, Berislăveşti. În cazul acestor localități, incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile a depăşit 1,5/1000 de locuitori.

„Purtarea măştii de protecţie pentru persoanele adulte şi copiii de peste 5 ani este obligatorie şi în spaţiile deschise dacă se află în grupuri mai mari de două persoane ce nu fac parte din aceeaşi familie”, se precizează într-un comunicat de presă al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

După două săptămâni, începând cu 15 octombrie, măsurile se vor prelungi doar dacă va fi nevoie: „Aceste măsuri vor fi actualizate săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, analizată pe o perioadă de 14 zile”, mai menţionează sursa citată.