Un liberal provoacă tensiune mare printre șoferi. Mai exact, acesta vrea suspendarea permisiului de conducere pentru o perioadă mai mare ca până acum și creșterea punctelor de amendă. Măsura dorită de liberalul Florin Roman estde inclusă într-un proiect care se află deja la Senat.

Concret, acesta urmărește creșterea sancțiunilor între 9 și 20 de puncte amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile pentru depășire neregulamentară sau conducerea sub influența alcoolului,

În acest moment, pentru faptele menționate mai sus legea stipulează sancțiuni încadrate în clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte amendă plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Liberalul susține că situația din România referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere este motivul principal pentru care vrea modificarea legii.

“România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale” , a punctat acesta în expunerea de motive a proiectului.

El a susținut că nerespectarea regulilor privind depășirea și condusul sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune sunt mai aspru sancționate. “În cazul nerespectării regulilor privind depășirea se propunerea trecerea într-o clasă superioară de sancționare de la amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, la sancționarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, a subliniat acesta.

El vrea ca în cazul condusului unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune, sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce să se dispună pentru o perioadă de un an de zile. În acest moment perioada maximă de suspendare este de 90 de zile.

„Schimbarea comportamentului la volan se poate obține prin combinarea celor două pârghii de acțiune – campanii de prevenție și conștientizarea pericolului conducerii sub influența alcoolului și a încălcării regulilor de circulație, precum și intervenții asupra legislației în domeniu”, a arătat Florin Roman, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.