Cei care vând constant pe site-uri precum OLX se pot trezi cu amendă. Totul este prevăzut în Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor.

Definiția operatorului economic se extinde. Astfel  comerciant va fi considerată „Persoana fizică ce desfășoară activități independente, în mod repetat, în scopul obținerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.”.

Mai exact, proiectul arată că o persoană obișnuită, care vinde constant produse pentru a obține bani, va fi considerată comerciantă și va putea fi amendată.

„Referitor la definiția comerciantului, precizăm că prin modificarea definiției se urmărește extinderea scopului acesteia inclusiv la persoanele fizice care comercializează bunuri/servicii în mod constant, în scopul obținerii de venituri, activitatea acestora putând fi confundată, în fapt, cu una comercială. În prezent, consumatorii nu beneficiază de protecția legislației din domeniul protecției consumatorilor atunci când achiziționează bunuri/servicii de la astfel de persoane fizice, deși există un dezechilibru între expertiza și puterea financiară a celor două părți”, a spus Carmen Cucu, responsabilul ANPC cu informațiile de interes public, pentru avocatnet.ro.

Vezi aici proiectul!

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.