Departamentul de Agricultură al SUA estimează că România va reveni pe locul doi la producţia de porumb, din cauza secetei din toamnă şi a iernii blânde. În acest an, fermierii francezi s-au mobilizat și ar putea aunge să planteze mai mult porumb. Astfel, şansa românilor de a se menţine pe prima poziţie scade dramatic, indică ultima estimare a departamentului pentru Agricultură a SUA (USDA). Din cauza deficitului de apă din sol, mai ales în regiunea de sud a ţării noastre, este puţin probabil ca randamentul României să fie la acelaşi nivel record ca anul trecut, când s-au recoltat, potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 18,8 milioane de tone de porumb.

„Fermierii francezi ar putea planta mai mult porumb în 2019/2020 deoarece reduc suprafaţa cu rapiță din cauza interdicției folosirii neonicotinoidelor. Prin urmare, suprafaţa de porumb din Franța se așteaptă să crească cu aproape 7%. De asemenea, se estimează că randamentele vor fi mai ridicate, deoarece randamentele la porumb în anul de marketing 2018 /19 au fost afectate negativ de seceta din vara anului 2018. Astfel, cultura de porumb din Franţa este de așteptat să fie cu 8% mai mare decât în anul de marketing 2018 /19.”, se arată în raportul USDA.

Anul trecut, Franţa a raportat din datele Comisiei Europene o producţie de 12,6 milioane de tone de porumb, cu 6,1 milioane de tone mai puţin decât România, în condiţiile în care în 2017 producţia lor a fost de 14,5 milioane de tone, cu aproximativ 200.000 de tone mai mult decât a realizat România.

” Se estimează că suprafața de porumb din România va creşte cu suprafața cultivată iniţial cu rapiţă, dar replantată din cauza dezvoltării slabe a acestei plante. Atunci când aleg între porumb și floarea-soarelui pentru a replanta suprafeţele cultivate iniţial cu rapiţă, fermierii își iau decizia în funcţie de profitabilitatea ridicată la porumb de anul trecut. Prin urmare, suprafaţa cultivată cu porumb este de așteptat să crească cu 8% față de anul de marketing 2018 / 2019. În schimb, toamna uscată și iarna blândă au agravat deficitul de apă din sol, mai ales în regiunea de sud, care este principala regiune agricolă, astfel că este puțin probabil ca recolta de porumb să fie egală cu recordul de anul trecut, iar randamentele se vor reduce cu 17%, ceea ce va duce la scăderea producției de porumb cu 11% față de 2018/19″, mai spun analiştii USDA.

Din datele Comisiei Europene, în 2018, România a cultivat cu porumb o suprafaţă de 2,4 milioane de hectare, iar Franţa a cultivat 1,5 milioane de hectare.

Din datele USDA, în Europa, fermierii de porumb au mai puține căi de combatere a buruienilor și a dăunătorilor, numărul pesticidelor interzise fiind în creştere. Spre exemplu, Guvernul francez a anunțat că în termen de 3 ani glifosatul (erbicid) va fi interzis în cazul porubului. Agricultorii se confruntă, de asemenea, cu o rezistență sporită a populației la irigare și cu litigii îndelungate privind proiectele de construire a rezervoarelor de apă și a digurilor. Pe de altă parte, în timp ce neonicotinoidele rămân interzise la nivelul întregii UE, fermierii români au primit din nou o derogare de la Ministerul Agriculturii din România, în decembrie 2018, pentru a combate dăunătorii care infectează culturile de porumb.

„Exporturile de porumb din UE28 în anul de marketing 2019 /2020 se așteaptă să rămână la nivelul anului de marketing 2018 /19, adică în jur de 2,5 de milioane de tone. Cu aproape 80% din exporturile de porumb din UE28, România este cel mai mare exportator de porumb din UE28. Exportă mai ales în Orientul Mijlociu, inclusiv în Turcia, Liban și Irak, dar și în destinații cât mai departe de Coreea de Sud”, arată analiştii USDA.