Medicamentele pentru afecţiuni cardiace, produse de o mare companie farmaceutică din China, au fost retrase de pe piaţa Uniunii Europene după detectarea unei impurităţi toxice cancerigene, informează Reuters.

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunţat luni că Zhejiang Tianyu Pharmaceutical nu mai este autorizată să fabrice valsartan pentru medicamentele europene şi că a suspendat certificatul referitor la calitatea acestei substanţe.

Atât agenţia cât şi compania chineză au anunţat că medicamentele care conţin substanţa valsartan fabricată de Zhejiang Tianyu sunt retrase de pe piaţă.

EMA anunţase deja pe 10 august că s-a constatat că unele loturi de valsartan furnizate de Zhejiang Tianyu conţin N-nitrosodimetilamină (NDMA), care poate fi cancerigenă.

Cu toate acestea, nivelul de NDMA descoperită în livrările Zhejiang Tianyu este considerabil mai mic decât cel detectat în valsartanul fabricat de Zhejiang Huahai Pharmaceutical, potrivit agenţiei.

Luna trecută, informaţiile referitoare la contaminarea ingredientului activ valsartan livrat de o altă companie chineză, Zhejiang Huahai, au dus la declanşarea unei alerte globale.