Federația Rusă propune să se înceapă procesul de lichidare a munițiilor care se află la depozitul din apropierea localității Colbasna din Transnistria, zonă aflată în estul Republicii Moldova. În zonă, Rusia are nu mai puțin de 20.000 de tone de armament explozibil, rămas din perioada URSS-ului.

În ultimii 30 de ani s-au făcut mai multe încercări de a convinge Rusia să distrugă arsenalul din Transnistria, dar de unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia amânării a fost faptul că este foarte periculos să se intervină în acele depozite, păzice de peste 1000 de militari ruși.

Acum Rusia anunță că este gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Despre ceasta a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în cadrul unei întrevederi cu președintele Republicii Moldova Igor Dodon. Șeful statului moldovean i-a mulțumit ministrului rus pentru această propunere.

„I-am mulțumit domnului Șoigu și în persoana lui – conducerii rusești, menționând că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii din regiune”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon i-a dat asigurări ministrului rus al apărării că această propunere va fi transmisă curând pentru examinare participanților formatului de negocieri 5+2 privind reglementarea transnistreană.

Amintim că Serghei Șoigu a venit în Republica Moldova la invitația șefului statului pentru a participa la evenimentele dedicate „eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă” care sunt organizate tot sub patronajul președintelui.