De această dată, liberalul nu urmărește desființarea pensiilor speciale, ci limitarea lor.

Astfel, toți bugetarii care au ieșit la pensie și s-au angajat din nou la stat vor primi o pensie la nivelul salariului minim pe economie.

”Există o decizie a Curții Constituționale legate de alte încercări anterioare de a reglementa acest aspect, care spune că nu poți interzice dreptul la muncă. Nici nu intenționez. Propunerea mea nu este să eliminăm pensiile obținute în paralel cu salariul, ci să le plafonăm la nivelul salariului minim pe economie pentru perioada cât tânărul pensionar este angajat la stat” a spus Florin Roman.

Acesta a adăugat că potrivit unui studiu de impact pe care l-a realizat, legea va avea efecte asupra deținătorilor de pensii speciale care lucrează și în instituții ale statului.

Discuția este importantă în contextul unui fenomen îngrijorător în România: un mare număr de foști angajați ai MAI, mai ales unii care au avut funcții de conducere, au fost reangajați la stat imediat după ce au ieșit la pensie. La nivel local, aceștia sunt angajați la primării, la Instituția prefectului, în instituțiile deconcentrate sau la consiliul județean.

Florin Roman a oferit mai multe exemple de la Alba, unul fiind cel al fostului șef al IPJ, Laurențiu Crișan, angajat, imediat după pensionare, la Instituția Prefectului pe post de consilier.

Este de fapt o situație înregistrată la nivel național. Oameni care ies la pensie din posturi importante, cu relații importante datorate funcțiilor pe care le-au deținut, sunt reprimiți în sistemul de stat pe salarii foarte mari care se adaugă unor pensii, de asemenea, foarte mari.

Florin Roman spune că potrivit studiului de impact pe care l-a făcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât și angajați.

”Majoritatea lor sunt foști angajați din Poliție, din servicii secrete, din Armată și din sistemul de Justiție care a doua zi s-au întors la stat, ca angajați. Este o situație pe care nu o mai putem tolera. Este pentru prima dată când propunem limitarea pensiei și nu interdicția de cumulare care este neconstituțională”, a mai spus Roman pentru G4Media.ro.

Un proiect de lege depus de liberali cu câteva luni în urmă, care făcea referire la interdicția de a cumula cele două calități, nu a primit avizul Consiliului Legislativ.  Florin Roman a mai declarat că luni va prezenta propunerea colegilor de grup, după care, miercuri, va fi depusă spre aprobare.

Context. La sfârșitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Ordonanța a fost declarată însă neconstituțională de către judecătorii Curții Constituționale. Curtea a admis atunci o contestație depusă de Avocatul Poporului și a motivat că Ordonanța de urgență a Guvernului este neconstituțională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie.