Meteorologii au emis vineri noi avertizări de cod galben și cod portocaliu privind valurile de căldură și instabilitatea atmosferică. Cea mai mare parte a țării se va confrunta cu un val de căldură la începutul săptămânii viitoare, pe măsură ce se va intensifica.

De vineri, de la ora 15.00, până sâmbătă, la ora 10.00, meteorologii au emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică extrem de severă.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade de instabilitate atmosferică ce se va caracteriza prin intensificări ale vântului (rafale de 55-70 km/h), furtuni, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (cu cantități de apă ce vor depăși izolat 30-40 l/mp și care se vor produce în intervale foarte scurte de timp).

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică extremă

Sursă: ANM

De vineri de la ora 18.00 până sâmbătă la ora 6.00, va fi cod portocaliu de instabilitate extremă.

Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică extremă în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Se vor semnala: vânt puternic (rafale de 70-90 km/h și izolat rafale de peste 100 km/h), furtuni puternice, grindină de dimensiuni medii și posibil mari, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (cantitățile de apă în intervale scurte de 1-3 ore vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp).

Valul de căldură va continua și în sudul și sud-estul țării vineri și sâmbătă, potrivit meteorologilor. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul periculos de 80 de unități, va fi caniculă și se va resimți un disconfort termic semnificativ. În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 18 și 23 de grade, transmite ANM.

Valul de căldură va persista

Valul de căldură va continua duminică, 23 iulie, în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde și se va înrăutăți.

Sâmbătă, temperaturile vor atinge maxime de 38 – 39 de grade în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în București. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul periculos de 80 de unități.