Clima României ar putea suferi schimbări semnificative în următoarele decenii, cel mai pesimist scenariu indicând creşteri de până la 6 grade ale temperaturilor în lunile de vară şi precipitaţii mai reduse cu până la 30%.

”Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecții care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară.

În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”, a declarat, marți, Elena Mateescu, director general al Agenţiei Naţionale de Meteorologie – ANM, citată de digi24.ro.

Totodată, directorul ANM a avertizat că, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimit scenariu “indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”.