Alertă meteo ANM! Vremea face prăpăd! Cod galben de ploi și vânt puternic

E alertă de la ANM după ce specialiștii meteo au emis o avertizare Cod galben de ploi, vânt puternic și descărcări electrice.

Astfel, în intervalul 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00, descărăcările electrice, grindina și vijeliile își vor face apariția în zonele montane, dar și regiunile sud-vestice. În intervalul menționat, la munte, în jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei, precum și în sud-vestul Transilvaniei și al Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Codul galben va afecta total sau parţial zone din judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea. Meteorologii notează faptul că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării.

Alertă meteo ANM! Vremea face prăpăd! Cod galben de ploi și vânt puternic

În București, vremea va fi călduroasă după-amiaza atunci când maximele vor atinge 34 de grade Celsius, iar vântul va sufla slab și moderat.

De altfel, și în urmă cu o zi meteorologii ANM au atras atenţia, prin intermediul unei noi avertizări, că aproape o treime din România va fi sub Cod galben de furtuni până marţi noaptea. Vizate de atenţionarea ANM au fost 14 judeţe pe parcursul zilei de marţi. Astfel, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în vestul şi sudul Transilvaniei, în sudul Banatului, în sud-vestul Moldovei, precum şi în jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei au fost preconizate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce s-au manifestat prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină.

Alertă meteo ANM! Vremea face prăpăd! Cod galben de ploi și vânt puternic

Tptodată, ANM a spus și ce ne așteaptă în următoarea lună. Astfel, în săptămâna 10 – 17 august 2020, se așteaptă ca valorile termice să fie uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sudice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, deficit ce va fi local mai accentuat în regiunile sudice, centrale şi nordice.

Alertă meteo ANM! Vremea face prăpăd! Cod galben de ploi și vânt puternic