Canicula din ultimele zile generează o serie de alte fenomene extrem de periculoase. Autoritățile au instituit cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Hunedoara și Arad. Hidrologii au instituit Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara şi Arad, avertizările fiind valabile până joi noaptea la ora 23:00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Troaş – bazin superior şi mijlociu şi Sârbi – bazin superior (afluenţi ai Mureşului), în judeţele Hunedoara şi Arad.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce pe unele râuri din bazinele hidrografice Raicu şi Pietroasa (afluenşi ai râului Troaş), precizează sursa citată.

Aceleaşi fenomene se pot produce pe râurile mici din bazinul hidrografic Crişul Alb – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Crişcior – amonte S.H. Gurahonţ în judeţele Hunedoara şi Arad.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Vaţa – bazin superior şi Birtin.