Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă pentru 27 de judeţe pe parcursul zilei de luni.

Judeţele afectate sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna şi Bacău.

Potrivit ANM, pe data de 27 iulie, în intervalul orar 10:00 – 23:00, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi local în Banat, Moldova şi Muntenia, precum şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

Îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic în creştere, astfel încât pe suprafeţe mici indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unităţi, scrie Agerpres.

Cod galben de viituri pe trei râuri din judeţul Suceava

Hidrologii au emis, luni,o nouă atenţionare Cod galben de viituri şi depăşiri ale Cotelor de atenţie, valabilă până la miezul nopţii pe trei râuri din judeţul Suceava.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în următoarele 12 ore, vor fi torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice Suceava – bazin superior, Moldova – bazin superior şi Bistriţa – bazin superior (judeţul Suceava).

Specialiştii menţionează că fenomene hidrologice importante se mai pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinele hidrografie ale râurilor Suceava – bazin amonte S.H. Brodina şi Cârlibaba (afluent al râului Bistriţa).

Ce transmiteau în prealabil meteorologii ANM despre vremea de luni şi marţi

Luni, 27 iulie, în nordul și centrul țării, la deal și la munte și local în vest și în sud-vest, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Ploile pot avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă, izolat vor fi însemnate și vor fi condiții de grindină.

În restul teritoriului, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în zona de câmpie, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală pe arii relativ restrânse va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil și doar pe suprafețe mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 și 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, ușor mai ridicate pe litoral.

În București, vremea va fi călduroasă în orele amiezii, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va putea depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 18 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Marţi, 28 iulie, vremea va fi călduroasă în zonele de câmpie, pe arii restrânse caniculară la amiază în sud și în sud-est, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală, local va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, exceptând în prima parte a intervalului, regiunile nordice și zona de munte, unde vor fi înnorări trecătoare și izolat ploi de scurtă durată și descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua, pe arii restrânse în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 34 de grade, iar cele minime între 12 și 24 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei.

În București, vremea călduroasă în orele amiezii, când indicele de confort termic temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade.