Trupele KFOR conduse de NATO ar fi atacat luni sârbii care protestau în fața clădirii administrative din municipalitatea Zvecan. Informația a fost furnizată de ziarul Vecernje Novosti. Sursa citată a susținut că sârbii protestau pașnic în fața clădirii administrative, care a fost ocupată de Poliția Specială din Pristina la 26 mai.

KFOR a sosit luni în municipalitate. Conform jurnaliștilor, ofițerii NATO le-au cerut oamenilor să se îndepărteze de clădire, după care vicepreședintele partidului Serbian List, Igor Simic, le-a cerut protestatarilor să se așeze pe jos cu mâinile ridicate pentru a arăta că sunt neînarmați și că protestul este pașnic. KFOR l-a târât apoi pe Simic în interiorul cordonului lor.

Mai mult de 30 de grenade paralizante și gaze lacrimogene au fost apoi aruncate în mulțime, a susținut Vecernje Novosti. Doi sârbi au fost răniți în urma incidentului. Medicii îi tratează în prezent pe răniți.

Acte de violență inacceptabile care trebuie pedepsite

În replică, liderul Kosovo, Vjosa Osmani, a acuzat acțiunile sârbilor din nordul țării, unde aceștia sunt acuzați că au atacat poliția kosovară, soldații KFOR și jurnaliștii. Ea a precizat că aceste acte de violență inacceptabile trebuie pedepsite, potrivit ei, de toată lumea, relatează Klankosova.tv.

„Structuri ilegale sârbești transformate în bande criminale au atacat poliția din Kosovo, soldații KFOR și jurnaliștii. Aceste acte de violență inacceptabile trebuie condamnate de toți. Cei care pun în aplicare ordinele lui Vučić pentru destabilizarea nordului Kosovo, trebuie să răspundă în fața justiției”, a susținut Osmani.

NATO condamnă atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR

Imediat a venit și reacția NATO. Alianța Nord-Atlantică a spus că condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, care s-au soldat cu rănirea mai multor membri ai acestora.

„Astfel de atacuri sunt total inacceptabile. Violența trebuie să înceteze imediat. Facem apel la toate părțile să se abțină de la acțiuni care inflamează și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog.

KFOR va lua toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat și va continua să acționeze în mod imparțial, în conformitate cu mandatul său în temeiul Rezoluției 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”, se arată pe site-ul NATO.

Trebuie spus că situația din regiune a escaladat după ce primarii mai multor orașe din municipalitățile din nord și-au preluat mandatul în Kosovo pe 26 mai. Albanezii kosovari au câștigat alegerile municipale din aprilie după ce sârbii i-au boicotat.