Situaţia sanitară din Spania s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile, prin creşterea exponenţială a numărului de contaminări cu COVID-19 printre tineri, iar această înmulţire forţează autorităţile să ia în considerare o înăsprire a măsurilor într-un moment în care vaccinarea accelerează, transmite AFP.

„Cifrele zilei nu arată deloc bine”, a comentat luni seară Fernando Simon, epidemiolog-şef al Ministerului Sănătăţii, explicând că „aceste date sunt extrem de variabile între diferitele categorii de vârstă” şi că „printre cei mai tineri avem o rată de incidenţă apropiată de 600”.

Rata de incidenţă a crescut la peste 200 (204 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni), comparativ cu o medie de 152,8 vineri, la precedenta publicare a datelor sanitare.

Peste 32.000 de cazuri în ultimele 72 de ore

Ministerul spaniol al Sănătăţii a înregistrat luni 32.607 noi cazuri de infectări cu SARS-COV-2 în ultimele 72 de ore şi 23 de morţi.

Doctorul Fernando Simon a spus că situaţia este „complicată”, dar a salutat faptul că acest lucru nu se resimte în „parametrii de gravitate”, adică în numărul persoanelor spitalizate sau în numărul morţilor.

În acelaşi timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populaţia de circa 47 de milioane de spanioli este vaccinată complet împotriva coronavirusului, în timp ce peste jumătate (55,9%) a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin.

Dată fiind deteriorarea situaţiei sanitare, mai multe regiuni din Spania, printre care Andaluzia şi Catolonia, iau în considerare reintroducerea unor restricţii în această săptămână, în contextul în care de la 26 iunie măştile nu mai sunt obligatorii în exterior.

Cu aproape 81.000 de morţi şi peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemie.

Polonia se aşteaptă la 15.000 de cazuri de COVID-19 pe zi în toamnă

Polonia riscă să se confrunte cu circa 15.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi dacă nu intensifică vaccinarea înaintea unui potenţial val patru al epidemiei în toamnă, a avertizat marţi ministrul polonez al sănătăţii, în contextul temerilor privind ritmul lent al vaccinării, relatează Reuters.

Cu circa 100 de noi cazuri de COVID-19 pe zi în prezent, Polonia încă nu trece printr-o creştere puternică a infectărilor provocate de varianta Delta a coronavirusului, descoperită prima dată în India şi care este pe cale să devină dominantă în Europa, unde unele ţări au reintrat deja pe un trend crescător al infectărilor.

Dar ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a atras atenţia că Polonia, ţară ce a ridicat aproape toate măsurile antiepidemice şi cetăţenii ei se bucură de o vară oarecum fără restricţii, riscă să se confrunte în toamnă cu circa 15.000 de cazuri de COVID-19 în fiecare zi. Prin urmare, el şi-a îndemnat concetăţenii care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru.