Anatoli Matios, procurorul militar şef al Ucrainei, a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al Armatei, Serviciului Militar de Informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei.

Anatoli Matios suţine că în înregistrarea video difuzată pe Youtube se observă încălcarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean.

„Vă informez – chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale”, a scris Anatoli Matios într-o postare pe Facebook.

„Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) – Există! Vom lupta pentru el”, a avertizat Anatoli Matios.

Înregistrarea video, de şapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de „Războiul româno-ucrainean din 2022”, a fost postată pe YouTube pe 26 mai, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii. În ea se arată cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii.