Circa o sută de ”veste galbene” manifestau vineri aproape de orele prânzului la Bruxelles, prima adunare de acest fel desfăşurată în Belgia în cadrul mişcării de protest începute în Franţa cu două săptămâni în urmă, informează AFP. Demonstrația a avut loc  în apropierea sediilor instituţiilor europene și a degenerat în violenţe şi poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împrăştia protestatarii, relatează agenţiile France Presse şi Reuters. Unii manifestanți au incendiat cel puțin o mașină de poliție.

Este prima adunare de acest fel desfăşurată în Belgia în cadrul mişcării de protest începute în Franţa cu două săptămâni în urmă. Iniţial, în Franța s-a dorit a fi un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, dar ulterior s-a transformat într-o demonstrație violentă, împotriva guvernului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron. 

Protestul de vineri este însă primul de acest fel desfăşurat la Bruxelles şi nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei din Bruxelles, circa 30 de persoane au fost deja arestate pe căile de acces către locul manifestaţiei, mai ales pentru ”port ilegal de armă”.

Un YouTuber belgian, Gary Ducran, anunţase luni organizarea unui astfel de protest la Bruxelles tot pentru vineri cu un marş care ar fi urmat să se încheie tot în intersecţia Arts-Loi şi pentru care a obţinut autorizaţia primăriei. Dar apoi el s-a răzgândit şi a anulat marşul, invocând faptul că poliţia i-ar fi impus ”un caiet de obligaţii prea important”, inclusiv un serviciu de asigurare a ordinii pe care n-ar fi avut posibilitatea să-l organizeze conform exigenţelor autorităţilor