Președintele Libanului susține că interpretează atacurile cu drone ale Israelului drept o declarație de război, pe fondul tensiunilor dintre mișcarea Hezbollah, susţinută de Iran, pe o parte, şi Israel, pe cealaltă parte. Astfel, Michel Aoun a declarat că dronele au lansat o nouă fază în acest conflict.

Aoun a discutat luni despre ”asaltul israelian” cu coordonatorul special al ONU pentru Liban,  Jan Kubis, căruia i-a spus că atacurile din suburbiile Dahyeh şi Bekaa au încălcat rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al UNU, care a pus capăt războiului din viulie 2006.

Într-un discurs susţinut, duminică, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a făcut cele mai dure avertismente la adresa inamicului său din ultimii ani, afirmând că dronele au lansat „o nouă fază”.

În timp ce Israelul nu a revendicat atacul cu drone din Beirut, Nasrallah l-a calificat ca fiind primul atac israelian în interiorul Libanului de când cele două ţări au fost implicate într-un război de o lună, în 2006.

Câteva ore mai târziu, o facţiune palestiniană a anunţat că drone israeliene au atacat o poziţie militară pe care o deţine în valea Bekaa din Liban.

”Ceea ce s-a întâmplat a fost similar cu o declaraţie de război, care ne permite să recurgem la dreptul nostru de a ne apăra suveranitatea. Suntem un popor care caută pacea, nu războiul, şi nu acceptăm pe oricine ne ameninţă în orice război”, a anunţat pe Twitter biroul preşedintelui, care îl citează pe Aoun, un aliat politic al  Hezbollah.