Ambasadorii Rusiei şi cei ai NATO se vor întâlni la Bruxelles vineri, 25 ianuarie, a anunţat alianţa militară. Discuţiile se vor concentra cel mai probabil pe disputa privind Ucraina şi armele nucleare, scrie Reuters. 

Acesta ar fi al nouălea astfel de Consiliu Rusia-NATO de la începutul lui 2016.

“În urma unor consultări cu Rusia, am căzut de acord să organizăm o întâlnire a Consiliului NATO – Rusia la nivel de ambasade pe 25 ianuarie 2019 la sediul NATO de la Bruxelles”, a anunţat un oficial NATO luni.

NATO a criticat Rusia privind capturarea a trei nave şi 24 de marinari ucraineni în noiembrie. Un tribunal din Moscova a hotărât săptămâna trecută că 24 de marinari ucraineni vor rămâne în detenţie până la începerea procesului în aprilie, ei fiind judecaţi pentru încălcarea graniţei Rusiei.

În paralel, Rusia a avertizat că o nouă strategie defensivă anti-rachetă a SUA va declanşa o cursă a înarmării în spaţiu şi va duce la relansarea unui program „Star Wars” de tipul celor de pe vremea Războiului Rece.

Administraţia Trump a informat că plănuieşte să retragă SUA din acordul nuclear INF semnat în 1987 pe motiv că Moscova nu îl respectă. Rusia neagă acuzaţiile şi susţine la rândul ei că Washingtonul este cel care încalcă termenii acordului.