Japonia urmează să trimită o navă militară şi două avioane pentru a ajuta la apărarea căilor maritime în Orientul Mijlociu, strategice în ceea ce privește petrolul. Decizia a fost luată fără alăturarea la coaliția condusă de Statele Unite în regiune, a anunţat vineri Guvernul, relatează AFP, citată de news.ro.

Astfel, potrivit unui purtător de cuvânt al Executivului, Yoshihide Suga Tokyo va trimite în regiune un distrugător în domeniul informaţiilor şi două avioane de patrulare maritimă de tip P-3C.
”Este vorba despre o misiune vizând să garanteze pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi să asigure securitatea navelor care efectuează transporturi în contul Japoniei”, a subliniat el.

Cum a fost luată decizia

Decizia a fost luată în urma unor atacuri în vară vizând petroliere la Golful Persic, între care şi o navă japoneză, dar şi instalaţii petroliere saudite.

Totuși, tensiunile în Orientul Mijlociu s-au agravat de la începutul anului.

Se pare că Iranul a fost acuzat de faptul că a minat mai multe petroliere în largul Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi că a atacat, apoi, sau a confiscat alte basimente în apropierea Strâmtorii Ormuz.

În ceea ce privește activitățile de patrulare ale Japoniei, un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării a declarat pentru AFP că activităţile de patrulare ale forţelor japoneze nu urmează să aibă loc în această strâmtoare strategică trazitată de o mare parte a petrolului mondial, în care operează o coaliţie condusă de Statele Unite.

 

Prima decizie

Este prima oară când Tokyo i-a o astfel de decizie, după adoptarea cu forcepsul a noii legislaţii a Apărării, în 2016, care extinde prerogativele Forţelor de autoapărare în străinătate.

Această nouă legislaţie a făcut polemică, opozanţii ei apreciind că încalcă Constiţiua pacifistă, care interzice Japoniei să folosească mijloace militare ofensive în soluţionarea diferendelor internaţionale.

Potrivit AFP, această misiune de patrulare în Orientul Mijlociu urmează să dureze un an de zile şi poate fi prelungită.