Oltenia se lăuda odată că este grânarul României, însă lucrurile au luat o turnură aproape tragică. Fenomenul deşertificării a luat o amploare uriaşă în sudul României, iar specialiştii atrag atenţia că, în următoarea jumătate de secol, câmpurile fertile din aceste zone ar putea fi acoperite integral de nisip.

În judeţul Dolj, o treime din terenurile arabile au devenit acum aride, iar, în fiecare an, peste 1.000 de hectare sunt acoperite de nisip, spun experţii. Reprezentanţii Oficiului pentru Studii Pedologice atrag atenţia asupra acestor date statistice alarmante şi spun că Oltenia va deveni, în cele din urmă, o mică Sahara.

Ca să nu dea faliment, românii s-au apucat de cultivat fructe exotice

Câmpurile pline cu cereale au fost înlocuite cu dune în judeţul Dolj, totul plecând de la precipitaţiile reduse şi temperaturile ridicate din ultimii ani. Spre exemplu, în comuna Sadova, mai bine de jumătate din totalul terenurilor agricole ale comunei au devenit nisip. Asta înseamnă peste 2.000 de hectare. Oamenii nu au de ales şi încearcă să se reorienteze către culturi exotice.

Vasile Toma, secretar științific în stațiunea de cercetare Dăbuleni, explică: “Temperatura, în ultimii ani, a crescut cu 0,2 grade Celsius. E destul de mult la nivelul zonei. A creat probleme pentru cartof, tomate, dar ne-a dat posibilitatea să aclimatizăm noi specii cum ar fi cartoful dulce, batatul, kiwi sau chiar și arahide.”

O soluţie care ar putea încetini fenomenul deşertificării ar fi plantarea de copaci, însă asta ar trebui realizat la o scară mult mai mare. În ultimii ani, autoritățile din Dolj au plantat peste 25.000 de hectare de păduri. “Ar trebui să fie înființate perdele de protecție în fiecare parcelă mare, care să preîntâmpine fenomenul de eroziune”, spune Octavian Popa, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.