Sunt noi probleme cu oxigenul de la ATI în România! Potrivit ultimelor informații, instalația de oxigen de la un mare spital s-a stricat! Situația este disperată pentru 8 pacienți COVID aflați în stare gravă. Aceștia au rămas fără oxigen, după ce tirul de terapie intensivă de la Spitalul din Timișoara s-a defectat.

Tirul amplasat vineri noaptea în curtea Spitalului Municipal Timișoara și pus în funcțiune luni, s-a defectat miercuri dimineața. 8 pacienți cu Covid-19, în stare gravă, au rămas fără oxigen și au fost transferați de urgență la spital. Cinci pacienți din unitatea mobilă care s-a defectat au fost transferați la Spitalul Județean, la Casa Austria, iar alți trei pacienți au rămas la Spitalul Municipal: doi pe secția Urgențe, unul la secție de Medicină Internă.

Miercuri, 18 noiembrie, dimineața, imediat după ce tirul s-a stricat, o echipă de medici de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara a mers la „Municipal”, unde au evaluat starea a cinci pacienți aflați în tirul de Terapie Intensivă. În acest fel, pacienții au intrat direct in secția ATI, fără a mai fi nevoie sa între prin Unitatea de Primiri Urgențe, așa cum este procedura in mod normal, relatează presa locală, conform Antena 3.

„Au fost medici de la noi pentru a asigura transferul optim și rapid al celor cinci pacienți de la unitatea mobilă de Terapie Intensivă către zona roșie de Terapie Intensivă de la Casa Austria”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

„A fost o supraaglomerare de pacienți, care toți au avut nevoie de oxigen la o presiune foarte înaltă. A apărut undeva o scădere a presiunii de oxigen. Încercăm să ne dăm seama care a fost cauza. Tirul are șase butelii de oxigen, care asigură o sustenabilitate de trei ore. Le-am spus colegilor să treacă pe buteliile de oxigen, presiunea prea mare a blocat ventilatoarele. Până de resetează ventilatoarele am transferat cei opt pacienți din tir în alte spitale și acum lucrăm la remedierea situației. Toți pacienții au fost transferați. Astăzi lucrăm la rezolvarea problemei. Vom rezolva problema în cursul zilei de astăzi”, a declarat managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița.

In luna octombrie, aceași unitate mobilă, amplasată atunci in curtea Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, s-a stricat și 10 pacienți cu forme severe de COVID au cerut să fie sedați, din cauza frigului din unitatea mobilă. Aceștia au stat o noapte întreagă în frig, la 13 grade, înainte să fie transferați în spital. Defecțiunea survenise la instalația de încălzire.