UPDATE

Cauzele și condițiile în care s-a produs incidentul care a dus la probleme în alimentarea cu energie electrică în nord-vestul țării urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E, anunță Transelectrica. Incidentul la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Nord-vestul țării se confruntă cu o situație extrem de neplăcută, pe fondul unei pene majore de curent.

Nu doar lipsa energiei electrice se face resimțită, dar există consecințe secundare, cum ar fi întreruperea rețelelor de telefonie, internet și fibră optică, iar în unele orașe nici semafoarele nu mai funcționează.

Mai mult decât atât: există temerea justificată privind un incident legat de poluarea regiunii, în condițiile în care pana de curent electric a dus la oprirea de urgență a mai multor instalații aparținând Azomureș.

Azomureș confirmă eliberarea unor substanțe chimice în aer

Astfel, mai multe județe din țară au probleme în alimentarea cu energie electrică, au confirmat surse oficiale din Transelectrica. În prezent dispeceratul național caută soluții pentru remedierea problemelor.

Presa locală raportează întreruperi în alimentarea cu electricitate în cea mai mare parte a orașului Sibiu. Alte publicații vorbesc despre întreruperi în tot nord-vestul țării, potrivit digi24.ro.

O postare a combinatului chimic Azomureș vorbește despre eliberarea unei cantități de substanțe chimice în aer.

”Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță. Vom reveni cu detalii.

Au fost afectate 6 județe

O întrerupere neașteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranță a instalaților de pe platforma Azomureș. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roșcat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațile de producere a acidului azotic. Menționăm ca nu există pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală. Autoritățile cu atribuții în domeniu au fost anunțate”, a anunțat combinatul.

Au fost afectate 6 județe – Satu Mare, Maramure, Bistriț-Năsăud, Cluj, Alba Sibiu.

Oamenii din orașele transilvănene spun că le-au fost afectate aparatele electrocasnice. În orașe nu mai merg nici semafoarele.

O explicație ar fi că a cedat un stâlp de înaltă tensiune care aparținea Transelectrica.

De asmenea, rețelele de telefonie au fost afectate de pana de curent, la fel internetul prin fibră optică.