După două ore şi jumătate de tranzacţionare, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a intrat în zona roşie, indicele înregistrând un minus de 0,99% la ora 11.30, la 7.401,15 puncte.

Profesioniştii de la bursă spun că este cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România

Acţiunile Romgaz sunt pe scădere, cu 4,55%, Nuclearelectrica are un minus de 0,21%, Fondul Proprietatea scade cu 0,54%. Banca Transilvania şi BRD, care au fost miercuri cele mai afectate titluri sunt pe plus, cu 2,44%, respectiv 3,05%. Transelectrica înregistra o creştere de 2,64%, iar OMV Petrom creşte cu 2,32%.

La deschidere bursa arăta o creştere uşoară a indicelui BET, al celor mai lichid companii listate, de 0,6%.

Piaţa a deschis în scădere, iniţial, la 7.441,19 puncte, sub închiderea de miercuri, de 7.475,22 puncte.

Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de valori București a terminat ziua de miercuri cu o scădere de 11,21%, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni, după anunțurile de Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019, scrie Mediafax.

Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț.

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital apreciază că Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare reprezintă cel mai brutal şi iraţional atac la adresa pieţei de capital din România de la reînfiinţarea acesteia în anul 1995, arată un comunicat al organizaţiei.

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital spun că publicarea proiectului a dus la dispariţia încrederii investitorilor în piaţa de capital din Româniapentru că au suferit scăderi ample şi titlurile unor emitenţi care nu sunt vizaţi de proiect, cum ar fi cei din industria medicală sau alimentară.