2.500 de oameni din nord-vestul Franței au participat la o petrecere ilegală într-un depozit părăsit. Chiar dacă vineri oamenii de la petrecere s-au confruntat violent cu poliția, petrecerea a continuat și în noaptea de vineri.

Presa franceză menționează că petrecerea ilegală a fost organizată  în Lieuron, în apropiere de Rennes (Bretania), și că mulți oameni încă se aflau la fața locului, vineri, când perimetrul a fost izolat.

Trebuie menționat că în confruntările violente dintre poliție și participanții la petrecerea ilegală, cel puțin trei agenți au fost răniți iar una dintre mașinile petrecăreților a fost incendiată chiar de ei. În plus, autoritățile informează că aceștia au aruncat cu sticle și pietre.

Jandarmii au intervenit, dar „s-au lovit de ostilitatea violentă a numeroşi petrecăreţi (…), un vehicul al jandarmeriei a fost incendiat, altele au fost avariate şi asupra militarilor s-a aruncat cu sticle şi pietre, provocând răni uşoare”, afirmă prefectura locală într-un comunicat, menţionând de asemenea că a fost deschisă o anchetă pentru ultraj şi organizare ilegală de adunări festive.

Oamenii vor să mai petreacă

Mai mulți oameni au dormit în mașini înainte de a reveni la petrecere. Unii dintre ei au declarat că doresc să petreacă până duminică, iar alții au spus că vor ca petrecerea să dureze până marți.

Publicația franceză Le Monde informează că un participant a declarat că petrecerea a fost  „foarte bine organizată”, cu standuri pentru mâncare amenajate.

La începutul anului, ministru francez de Interne, Gérald Darmanin, a organizat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta problema. Acesta a declarat că toate căile de acces pentru vehicule au fost blocate şi că peste 200 de oameni au primit avertismente verbale din partea poliţiei.

Trebuie menționat că sâmbătă dimineața mai mulți oameni au început să părăsească zona.

Coronavirus Franța

La începutul anului 2021, Franța a decis extinderea intervalului orar al interdicției de circulației în 15 departamente ale ţării pentru a combate răspândirea Covid-19.

Orice deplasare neesenţială este în prezent interzisă pe întreg teritoriul Franţei între orele 20.00 şi 06.00, dar începând de sâmbătă interdicţia se va aplica începând de la ora 18.00 în respectivele 15 departamente.

Ministerul Sănătăţii francez a raportat joi 19.927 de noi cazuri de Covid-19, sub bilanţul de 26.457 consemnat miercuri, dar în continuare mult peste ţinta de cel mult 5.000 de cazuri zilnice stabilită de guvern pentru relaxarea restricţiilor.