Noi tensiuni între Siria şi Israel: apărarea aeriană siriană a interceptat joi, 24 decembrie, mai multe rachete lansate de Israel împotriva provinciei Hama (vest), a informat agenţia oficială de presă, Sana.

“Apărarea noastră aeriană a interceptat un atac israelian asupra zonei Masyaf”, în provincia rurală Hama, se arată în mesajul agenţiei.

Ulterior, televiziunea publică siriană a difuzat imagini arătând, potrivit acesteia, armata aerului din Siria replicând la atacul israelian.

Atacul ar fi vizat forţele guvernamentale şi miliţiile susţinute de Iran

Avioane de război israeliene au fost auzite în timp ce survolau Libanul, ţară învecinată cu Siria, cu puţin înainte de lovituri, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie, a raportat la rândul său despre loviturile împotriva Masyaf, afirmând că Israelul este “posibil responsabil”. Potrivit acestei agenţii, atacul a vizat “poziţii ale forţelor guvernamentale şi miliţiilor susţinute de Iran”, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Israelul, care deocamdată nu a comentat aceste informaţii, a efectuat sute de lovituri în Siria de la declanşarea războiului civil în 2011, ţintind forţe iraniene, forţe ale mişcării şiite libaneze Hezbollah, precum şi trupe ale guvernului sirian, scrie Agerpres.

Centru de cercetări pentru producerea gazului sarin?

Cel puţin şase combatanţi susţinuţi de Iran au fost ucişi vineri de o rachetă israeliană în Siria, în provincia vestică Hama, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Combatanţii ucişi sunt cu toţii paramilitari nesirieni care luptă alături de forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, a afirmat directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman.

În atacul din cursul nopţii au fost distruse de asemenea depozite şi facilităţi pentru construirea de rachete aparţinând unor miliţii proiraniene, a menţionat organizaţia. Potrivit France Presse, a fost lovit între altele un centru de cercetări gestionat de regim, care a mai fost ţinta loviturilor israeliene în ultimii ani.

Statele Unite susţin că în respectivul centru s-ar produce gaz sarin, afirmaţie dezminţită de autorităţile siriene, care insistă că nu deţin arme chimice.