Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu și galben de ploi abundente în 13 județe. Potrivit meteorologilor, în intervalul sâmbătă ora 10.00 – duminică ora 23.00, este valabil un cod galben pentru cea mai mare parte a țării, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

Potrivit sursei citate, ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…35 l/mp și local 40…50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse în sud-estul teritoriului.

Pe de altă parte, ANM anunță că începând cu ora 15.00 și până duminică la ora 18.00, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Sibiu, Covasna și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Buzău este Cod portocaliu.

ANM a emis cod galben și portocaliu de ploi 

În ceea ce privește situația din Capitală, Bucureștiul, se va afla sub Cod galben de ploi. Sunt așteptate ploi abudente, iar îndeosebi prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 50…90 l/mp.

Amintim faptul că vremea haotică va continua și în următoarele zile. Potrivit ANM,  în perioada 06 septembrie-13 septembrie, se anunță că temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Totodată, la mijlocul lunii septembrie, în săptămâna 13 septembrie-20 septembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, anunță meteorologii, iar același lucru este valabil și pentru regimul pluviometric, care va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ultima săptămână a lunii septembrie vremea revine la normal. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie anunță că în perioada 20 septembrie-27 septembrie mediile valorilor termice și cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.