Este alertă de coronavirus la Camera Deputaţilor! Unsprezece cazuri pozitive au fost depistate în rândul angajaţilor Camerei, iar toate persoanele aflate în această situaţie urmează procedurile necesare legale în vigoare, au anunţat, marţi, reprezentanţii forului legislativ.

Camera Deputaţilor păstrează şi respectă, în continuare, măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar personalul de specialitate, tehnic şi administrativ asigură, în condiţii optime, procedurile necesare derulării activităţii legislative, arată sursa citată.

Nu se opreşte activitatea Camerei Deputaţilor; nu au fost date amenzi

Precizările Camerei vin să infirme informaţiile vehiculate în presă cum că Parlamentul s-ar închide parţial.

„La Camera Deputaţilor sunt înregistrate, în prezent, 11 cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul angajaţilor, toate persoanele aflate în această situaţie urmând procedurile necesare legale în vigoare. Toate structurile instituţiei şi-au stabilit, încă din luna martie, un program de lucru decalat, care permite evitarea aglomeraţiei, şi o mare parte dintre angajaţi au optat pentru posibilitatea de a lucra de la domiciliu”, menţionează sursa citată.

Totodată, Camera transmite că informaţia potrivit căreia organele abilitate ar fi acordat amenzi personalului pentru nepurtarea măştilor de protecţie este eronată, până în acest moment nefiind înregistrată nicio amendă pentru o astfel de situaţie.

Care sunt măsurile implementate pentru protecţia aleşilor şi a angajaţilor Camerei

Instituţia precizează că au fost implementate toate măsurile necesare pentru protecţia deputaţilor şi a angajaţilor, respectiv „măşti de protecţie la intrarea în instituţie, produse dezinfectante şi gel dezinfectant în birouri şi în spaţiile comune, panouri din plexiglas, benzi de marcare pentru respectarea distanţei de 1,5 metri, dispozitive non contact pentru măsurarea temperaturii, dezinfecţie a locurilor comune din clădire (lifturi, grupuri sanitare şi alte spaţii folosite în comun), nebulizare spaţii. Accesul în clădire se realizează prin trasee special marcate atât pentru acces, cât şi pentru ieşire”.

De asemenea, în ceea ce priveşte activitatea parlamentară, au fost implementate proceduri de dezbatere şi vot la distanţă pentru desfăşurarea şedinţelor comisiilor, a şedinţelor de plen, ale Biroului permanent, iar şedinţele Camerei Deputaţilor şi şedinţele comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au necesitat prezenţa fizică a parlamentarilor s-au desfăşurat în conformitate cu proceduri speciale care asigură respectarea distanţării sociale, pe lângă măşti şi dezinfectant fiind puse la dispoziţie şi mănuşi, iar locurile din sala de plen au fost marcate cu buline albe, transmite Agerpres.

Pe ecranele de signalistică şi pe panourile special amenajate rulează informaţiile prin care angajaţii sunt permanent informaţi în legătură cu măsurile şi procedurile pe care trebuie să le urmeze în cazul apariţiei simptomelor de infectare, mai menţionează sursa citată, precizând că acestea sunt doar o parte din măsurile implementate.