Românii au ieșit în număr record la vot pe data de 26 mai. Jumătate din populația cu drept de vot și-a exercitat dreptul la alegerile europarlamentare, dar au votat covârșitor și la referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

Cei de la Curtea Constituțională a României nu au validat nici acum referendumul. Mai mult, președintele CCR, Valer Dorneanu a cerut lămuriri la CCR. Una dintre întrebări a fost mai votată decât cealaltă. Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean îi transmite lui Dorneanu să ceară explicații și să valideze mai repede referendumul.

Mai mult, Zegrean îi soează pe cei de la CCR. Tot procesul să se încheie înaintea vacanței judecătorilor. „Rezultatul referendumului îl dă Biroul Electoral Central. Curtea Constituțională doar îl validează. Dacă ei au nelămuriri, nu poți să îi judeci. Cer lămuriri și îl vor valida. CCR să ceară explicații de la BEC de ce sunt mai multe răspunsuri la o întrebare și mai puține la cealaltă. CCR să verifice pentru că s-au prezentat foarte mulți oameni la vot.

Dacă primesc un răspuns de la BEC pe 20 iunie, pot da răspunsul pe 21. Nu cred că vor pleca în vacanță fără să dea răspunsul. Au o responsabilitate asupra populației. Referendumul trebuie validat. Nu pot amâna la nesfârșit validarea”, a spus Augustin Lazăr în direct la Realitatea TV.