Autoritățile au blocat granița României la ordinul lui Liviu Dragnea. După ce președintele PSD a ordonat să fie controlate TIR-urile cu fructe și legume și după ce ANAF s-a executat instant, au urmat cozile din vămi. Operațiunea Demetra, a blocat, astfel, vămile, după cum spun reprezentanți ai marilor comercianți.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) face un apel la autorități, într-un comunicat de presă, să țină cont de blocajele din vămile din toată țara, blocaje care periclitează aprovizionarea magazinelor.

”Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții”, arată AMRCR în comunicatul citat.

Marii retaileri cer ca acțiunile de combatere a comerțului ilicit ”să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște”.

Liviu Dragnea a afirmat, zilele trecute că fiecare fruct și fiecare legumă ar trebui contrlată la graniță pentru a verifica dacă îndeplinește conditițiile de calitate. Imediat după, ANAF a declanșat operațiunea Demetra care verifică legalitatea transșporutilor.