Alertă alimentară în România! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine cu precizări de ultimă oră pentru toți românii.

Un lot de înghețată a fost retras din trei hypermarketuri din țară

Sursa citată anunță că a fost retras de la vânzare un lot de înghețată din cauza prezenței oxidului de etilenă. Trei hypermarketuri din țară îl aveau la vânzare.

Este vorba despre produsele de înghețată Häagen-Dazs Plain Vanilla (vanilie simplă), iar decizia aparține General Mills. Producătorul este cel care a decis să recheme produsele de la vânzare, în condițiile în care ar exista o problemă de neconformitate din partea unui furnizor de extract de vanilie.

ANSVSA menționează că a fost demarată o investigație în acest sens, iar în final au fost detectate mai multe urme de oxid de etilenă. Nivelurile substanței detectate ar depăși cu puțin limitele de detecție, avertizează sursa citată.

În ceea ce privește lotul vizat, este vorba despre produsul Häagen-DazsTM Plain Vanilla, pahar (460 ml), cu termen de valabilitate înainte de 21/05/2023.

Românii care au achiziționat acest tip de înghețată sunt rugați să o returneze

„Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de oxid de etilenă (ETO). După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauție de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de HäagenDazsTM din toate punctele de vânzare din România.

Investigațiile amănunțite întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de ETO pot fi depistate la un ingredient (extract de vanilie) asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică.

Având în vedere această situație, produsul Häagen-DazsTM Plain Vanilla, pahar (460 ml), cu toate BBD (termen de valabilitate) înainte de 21/05/2023, sunt rechemate imediat de pe piață”, se arată în anunțul ANSVSA.

Astfel, sursa citată le recomandă tuturor românilor care au achiziționat sortimentul respectiv de înghețată cu termene de valabilitate 26‐07‐22, 24‐08‐22, 21‐09‐22, 27‐01‐23, 27‐02‐23, 21‐03‐23 să nu le consume.

Totodată, se mai recomandă distrugerea produsului, sau, după caz, returnarea acestuia la punctul de vânzare pentru a evita eventualele probleme, anunță ANSVSA.