Șefului ANSVSA, Mihai Ponea, vine cu informații de ultimă oră. Potrivit acestuia, produsele ar fi fost deja retrase de la raft, dar o parte au fost deja vândute. În ceea ce privește produsul vizat, oficialul ANSVSA susține că este vorba despre două tone de chiftele.

În acest context, el trage un semnal de alarmă în rândul celor care deja le-au cumpărat să poate identifica produsul și să îl returneze.

„Este vorba de aproximativ 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa oxidului de etilenă. Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta!

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi, dar au fost comercializate o parte din aceste chiftele, aşa că rog public ca supermarketurile să afişeze fotografia produsului la intrarea în magazin, pentru a putea fi adus înapoi de clienţi”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA, la Antena 3.

În ce magazine au fost vândute chiftelele

Directorul ANSVSA a fost întrebat în ce magazine au fost comercializate chiftelele, dar și despre ce brand este vorba. Potrivit acestuia, ANSVSA va veni cu precizări în curând referitoare la acest aspect.

„În cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse. Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a adăugat el.

Mihai Ponea a explicat și ce este oxidul de etilenă. Potrivit acestuia, este vorba despre o substanță folosită pentru a distruge bacteriilor, astfel încât produsele să nu mucegăiască pe durata transportului.

El a mai adăugat că intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc nu este posibilă, iar cantitățile mici nu produc efecte imediate.

„Am retras peste 90% din aceste produse. Cele comercializate trebuie readuse în magazin sau distruse de cumpărători. Oxidul de etilenă este o substanţă folosită pentru a distruge bacteriile, este ca un dezinfectant. Pentru a nu mucegăi pe timpul transportului. În ceea ce priveşte intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc, nu e posibil. În cantităţi infime, nu produce efecte pe loc. Dacă mâncăm 100 de îngheţate, pe termen lung poate produce efecte cancerigene, cardiace, afecţiuni pulmonare. De aceea este interzis să fie prezent în alimente”, a mai declarat Mihai Ponea