Alarmă în guvernul PSD-ALDE. Ministrul finanțelor, funcție ocupată în prezent de către Eugen Orlando Teodorovici, ar putea să nu mai aibă dreptul de aparticipa la ședințele CA al BNR, acolo unde se iau cele mai importante hotărâri privind politica monetară a României, inclusiv cele privind strategia aplicată asupra cursului de schimb. Propunerea vine de la senatorul liberal Florin Cîțu, care a și inclus-o într-un proiect de lege.

Cîțu este un contestatar fervent al PSD și, în special al ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, despre care a afirmat că a construit un buget incorect pe 2018 sau că servește interesele Rusiei în România.

De partea cealaltă, PSD face totul posibil pentru a forța Banca Națională să țină dobânzile jos, cu orice risc, context în care au apărut discuții aprinse și între reprezentanți ai BNR și cei ai PSD sau ai Guvernului.

În prezent s-a stabilit ca dobânda medie ROBOR să nu mai fie luată în calcul la stabilirea dobânzilor pentru credite și să meargă pe un indicator stabilit în funcție de tranzacțiile din piață. În acest fel, PSD speră tocmai ca dobânzile să stea jos, stimulând asfel apetitul pentru consum al populației, dar și cel pentru investiț
ii al firmelor.