Astfel, potrivit informațiilor oferite de minister, legumicultorii vor putea beneficia în acest an de un sprijin financiar de cel mult 7.500 de euro, acordat de Ministerul Agriculturii pentru limitarea pierderilor înregistrate din cauza căderilor masive de zăpadă din lunile ianuarie – februarie 2012. Suma totală prevăzută în bugetul MADR este de 1,9 milioane euro (8,52 milioane lei), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de MADR, care se află în proces de avizare în regim de urgenţă la ministerele implicate.

Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activităţii producătorilor de legume, MADR a decis alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate. Ajutorul se acordă în conformitate cu regulamentul CE 1535/2007, iar cuantumul maxim nu depăşeşte echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar, respectiv 33.000 lei.
Schema de ajutor de minimis se acordă producătorilor agricoli – persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice.
MADR propune prin schema de minimis un cuantum de 18 lei/mp pentru geam şi 2,25 lei/mp pentru folie plastic pentru producători agricoli persoane fizice, iar pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic. De asemenea, MADR alocă sume compensatorii la valoarea reală a pieţei pentru producătorii agricoli cu statut juridic, iar pentru producătorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, întrucât aceştia nu sunt plătitori de TVA.
Aproape trei mii de agricultori afectați de zăpezi
Potrivit datelor MADR, în urma căderilor masive de zăpadă din lunile ianuarie – februarie 2012 au fost afectaţi peste 2.950 producători agricoli, din care 79 sunt deţinători de sere şi solarii la nivelul a 31 de judeţe, iar pagubele înregistrate au vizat materialele de rezistenţă şi cele de acoperire. La nivelul materialelor de acoperire pentru sere şi solarii s-au înregistrat 1,356 milioane de mp geam pentru sere spart şi 2,556 milioane mp de folie de plastic pentru solarii ruptă.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată prin această hotărâre, sunt de 8,52 milioane de lei (circa 1,9 milioane de euro) şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare acordate MADR.
Potrivit MADR, proiectul de Hotărâre de Guvern se află în proces de avizare în regim de urgenţă la ministerele avizatoare.
Termenul limită de depunere a cererilor de sprijin financiar la direcţiile agricole judeţene este 29 iunie 2012, dată după care vor fi făcute plăţile către beneficiari.