În campaniile sale de vânzare, Airbus profită de faptul că A320 este mai lat decât concurentul său, Boeing737, pentru a oferi mai mule configuraţii. Una dintre ele propune instalarea a două scaune late de 50,8 cm, de o parte şi de alta a culoarului, care să coste mai scump.

"Aceste scaune n-ar fi bune numai pentru obezi", spune directoarea de marketing pentru interiorul avioanelor, Zuzana Hrnkova. "Şi mamele cu copii ar fi poate dispuse să plătească ceva mai mult ca să-şi ţină bebeluşii pe genunchi, oferta fiind convenabilă şi pentru jucătorii de fotbal american, cu umeri foarte laţi", adaugă ea.

"Avem câţiva clienţi foarte interesaţi. Companiile americane ne-au întrebat cum ar putea profita de lăţimea suplimentară şi noi am avut această idee", declară dna Hrnkova.

Constructorul apreciază într-un pliant că veniturile suplimentare care ar rezulta din instalarea scaunelor XL s-ar ridica la 3 milioane de dolari în 15 ani. Proiectul a fost prezentat prima oară la un salon de specialitate organizat la sfârşitul lunii martie, Airbus propunând noua configuraţie în partenariat cu firma americană B/E Aerospace, lider mondial în amenajarea interioarelor avioanelor.
Statisticile arată că o mai mare lăţime a scaunelor din avion ar conveni la 16% din populaţia al cărei indice de masă corporală este de 25, pragul spre supraponderal, potrivit Organizaţiei Mondial a Sănătăţii (OMS).

O treime dintre americani sunt consideraţi obezi, iar obezitatea este în creştere şi în alte zone de pe glob, cum ar fi Europa şi Golful. Numai companiile americane s-au arătat până acum interesate de configuraţia propusă, încheie dna Hrnkova.
Sursa: Agerpres