Saptamana aceasta a fost catalogata drept una istorica atat pentru mediul financiar american cat si pentru cel mondial. Cutremurul Lehman Brothers a fost dat repede deoparte pentru ca, in opinia expertilor, un alt nume mare se pregatea sa urce pe esafod: American International Group.

Banca Centrala Americana a reusit sa indeparteze pericolul care plana asupra companiei de asigurari, acordandu-i un ajutor de 85 de miliarde de dolari. Presa economica din toata lumea si analistii au dezbatut amplu decizia Fedului de a sprijini asiguratorul american.

Jean-Charles Rochet, profesor de economie si matematica la Universitatea de Stiinte Economice din Toulouse arata de ce la trei zile dupa intransigenta cu Lehman Brothers, Fedul decide sa sprijine compania AIG.

„Cele doua decizii au fost luate simultan. Decizia de a salva AIG era ca si luata cand Fedul a hotarat sa lichideze LB” arata economistul. Mai mult, profesorul arata ca AIG era prea mare sa cada, iar in cazul in care, prin absurd, ar fi dat faliment ar fi creat un adevarat haos care ar fi iesit din matca mediului financiar si ar fi putut provoca nemultumirile sutelor de mii de oameni asigurati la AIG.

Alti experti considera ca ar fi fost imposibil ca Fedul sa accepte doua falimente rasunatoare consecutive. Practic, alegand lichidarea Lehman, Banca Federala Americana a ales raul cel mai mic.

In plus, in opiniile analistilor, un alt motiv pentru care Fedul a decis acordarea ajutorului pentru AIG, este ca trebuia luata o masura pentru a atenua efectele negative pe care le-au simtit pietele financiare in urma falimentului Lehman.

Cititi si

AIG a fost salvată

Boss-ii AIG şi Lehman Brothers – audiaţi de Congresul American pentru „excese financiare”

Sursa: L’Expansion

Â